Hvor kan et plankegulv benyttes?

Når man står og skal købe et nyt gulv til huset, falder valget oftest på et plankegulv. Især når der skal vælges gulv til stuen, er plankegulve et oplagt valg. Et plankegulv kan i princippet benyttes de fleste steder i hjemmet. Alt efter hvilket rum plankegulvet skal lægges i, er der nogle ting man skal overveje og tage højde for, inden man lægger gulvet. I de mest gængse rum som stue, værelser og soveværelse kan man uden problemer benytte et plankegulv, hvis undergulvet vel og mærket opfylder de krav der et til dette. Da træ er et levende materiale vil det reagere på omgivelsernes luftfugtighed og varme. Derfor anbefales det ikke at lægge et plankegulv i vådrum, eller steder hvor der er mulighed for at fugt og vand kan påvirke gulvet.

Dog kan du sagtens lægge et plankegulv i et køkken, så længe du er opmærksom på at få tørret op, hvis du skulle spilde væsker, som kan trænge ned i gulvet. Sandsyligvis vil man også slide mere på et plankegulv i køkkenet end andre steder i hjemmet. Dette kan nemt afhjælpes med at lægge nogle løse tæpper under spisebordet og sætte filtdutter under spisebordsstolene.  Det samme gælder hvis du vælger at lægge et plankegulv i et bryggers, her kan udfordringen være vaskemaskinen og tørretumbleren, som uden tvivl kan komme til at påvirke plankegulvet.

Mange vælger at lægge et gennemgående plankegulv i hele huset for at skabe en ensartethed, så man ikke behøver at forholde sig til for mange slags gulve. I vådrum og bryggers vælges der typisk klinker, for at sikre at man ikke står med et problem med luftfugtigheden og fugt. Vælger du at lægge plankegulvet i rum som har direkte adgang til udearealer, vil det altid være en fordel at have en måtte ved indgangen til at beskytte plankegulvet. Det er altid vigtigt at fjerne sjap og vand hurtigst, så det ikke trænger ned i plankegulvet og laver skader.

Plankegulvet kan også sagtens benyttes på værelser, og har du et værelse hvor der benyttes kontorstole eller gamerstole, så er en køreplade altid en fordel, da det vil beskytte gulvet mod slid og ridser fra hjulene på stolen.

Overflader på plankegulve

Alt i alt kan et plankegulv benyttes de fleste steder i hjemmet, når der blot tages hensyn til hvilke rum plankegulvet skal lægges i.Der findes flere forskellige overflader og behandlinger på et plankegulv, men de 2 mest anvendte er enten en olieret eller lakeret overflade. Hvordan man skal behandle sit plankegulv, afhænger i høj grad af, hvilken overflade palnkegulvet har. Er plankegulvet behandlet med olie, skal man bruge produkter der er beregnet til et olieret gulv, og det samme gælder for et plankegulv, der er blevet behandlet med lak. Fælles for begge typer overflader, gælder dog, at man altid skal være sparsom med vand, når man vasker sit plankegulv. En hårdt opvredet klud er ofte nok når gulvet skal vaskes.

Når man har besluttet sig for et plankegulv, er det bare at vælge træsort og overfladebehandling, og med den rette vedligeholdelse, vil man kunne have et flot gulv i rigtig mange år.

 

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.